Krampjes, slapeloze nachten, vragen over het geven van voeding en een hoop emoties. De eerste weken met je kindje kunnen erg uitdagend zijn, zowel lichamelijk als emotioneel. Een kraamverzorgende is dan ook voor iedereen een welkome steun en toeverlaat in de kraamperiode. Een ervaren professional die met je meekijkt, advies geeft en begrijpt hoe je je voelt.
Tegelijkertijd is er in de geboortezorg een ernstig tekort aan deze kraamverzorgenden. Zodanig groot, dat veel gezinnen niet kunnen rekenen op meer capaciteit boven de wettelijke 24 uur kraamzorg.
Wat is de reden achter het tekort in de kraamzorg?
De reden? Dat is een samenkomst van omstandigheden. Een van de voornaamste redenen is de vergrijzing in de kraamzorg. De uitstroom is groter dan de instroom vanuit de verschillende zorgopleidingen.
“Er zijn nu ongeveer 9.000 kraamverzorgenden werkzaam in Nederland. Terwijl er eigenlijk zo'n 11.000 nodig zijn voor de 168.000 baby's die jaarlijks geboren worden.” - Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, 2022
Daarnaast hebben bezuinigingen in de zorgsector ook grote invloed op het aanbod in de kraamzorg. Minder geld beschikbaar voor opleidingen en het inzetten van kraamverzorgenden.
Alternatieven door tekort kraamzorg
Deze tekorten zorgen ervoor dat aan alle kanten naar oplossingen gezocht worden. Dit betekent ook dat deze toekomstige vaders en moeders alternatieve opties kunnen overwegen. Denk bijvoorbeeld aan een postpartum doula, maar ook het zoeken van ondersteuning bij familie en vrienden kan daarbij een uitkomst bieden.
Vanuit de geboortezorg zelf zijn er verschillende initiatieven ondernomen als reactie op de tekorten. Denk bijvoorbeeld aan kraamzorgorganisaties die hun eigen opleidingstrajecten ontwikkelen en samenwerkingen tussen kraamzorgorganisaties voor het delen van onder andere kennis.
BabyManager; de digitale toevoeging voor de kraamzorg
Zo is ook BabyManager vanuit Kraamzorg 1op1, KraamInzicht en Kraamzorg De Waarden ontstaan. BabyManager biedt namelijk een unieke combinatie van digitale instructie en voorlichting, waardoor (toekomstige) ouders op afstand begeleid kunnen worden voor, tijdens en na de kraamperiode. Door de unieke samenwerking met zorgverzekeraars hebben verzekerden de mogelijkheid 1 uur kraamzorg in te leveren in ruil voor twee maanden lang het BabyManager+ abonnement.
Daarbij krijgen ze de mogelijkheid om 24/7 via chat of videogesprek contact op te nemen met ervaren kraamzorgprofessionals. Zo houden we met elkaar de zorg toegankelijk voor iedereen en verminderen we de druk op fysieke kraamzorg.
Benieuwd hoe BabyManager kan bijdragen aan jouw dienstverlening?
Download dan nu onze white paper en lees hoe BabyManager de kraamzorg toegankelijk en betaalbaar kan houden.
De kwaliteit waarborgen in geboortezorg
We moeten blijven zoeken naar alternatieven en deze ook aanmoedigen om de druk te verminderen. Alleen zo zorgen we ervoor dat de kwaliteit van de zorg gewaarborgd blijft en kraamzorgorganisaties een goed zicht hebben op de veiligheid en gezondheid van de kersverse ouders en de gepassioneerde kraamverzorgenden.
Voor meer informatie over BabyManager, lees hier verder: https://www.babymanager.nl/uitleg-app
Werkzaam in de geboortezorg? Lees hier verder over de bijdrage van BabyManager ->https://www.babymanager.nl/babymanager-voor-kraamzorg