articlevisual

Flesvoeding geven: de basics

Flesvoeding 

Of je nu geen borstvoeding kunt geven of om persoonlijke redenen voor flesvoeding kiest, hier vind je alle informatie die je nodig hebt. We leggen uit wat flesvoeding is, welke voordelen het biedt en we bespreken de hoeveelheid flesvoeding dat jouw baby nodig heeft. Lees hieronder verder.

 

flesvoeding babymanager

 

De voordelen van flesvoeding

Als ouders wil je natuurlijk het allerbeste voor je kleintje. We begrijpen dat borstvoeding een unieke en waardevolle ervaring is, maar we willen graag benadrukken dat flesvoeding een  alternatief is het voordelen biedt. Met flesvoeding bedoelen we kunstvoeding die met de fles wordt aangeboden aan je kindje.

Een van de belangrijkste voordelen van flesvoeding is de mogelijkheid om de zorg voor jullie baby te delen met je partner. Vooral 's nachts kan flesvoeding een kostbare afwisseling zijn, waardoor jullie beiden die kostbare slaapuurtjes kunnen pakken. Daarnaast biedt flesvoeding jullie als ouders meer vrijheid. Het geeft je de mogelijkheid om even weg te zijn zonder je zorgen te maken overkolven of timing. Bedenk dat elke keuze die je maakt als ouder, uit liefde en zorg voor je kindje komt. Wat het belangrijkste is, is de warmte en liefde die je je baby geeft, ongeacht de voedingsmethode.

Heb je vragen over het geven van flesvoeding? Weet je niet zeker of je baby wel genoeg drinkt? Of juist te veel? De kraamzorgprofessionals van BabyManager staan 24 uur per dag klaar om je vragen te beantwoorden via een chat of video gesprek. Download de BabyManager app en stel ze dus gerust! 

 

Zuigelingenvoeding

In de leeftijd van 0 tot 6 maanden wordt flesvoeding voor baby's 'volledige zuigelingenvoeding' genoemd. Deze voeding bevat alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft. Er worden in de media allerlei soorten opvolgmelk aangeprezen, maar feitelijk is overstappen op opvolgmelk niet nodig. In de standaard zuigelingenvoeding zit alles wat je kindje nodig heeft naast zijn vaste voeding vanaf 6 maanden. Als je kindje na 6 maanden nog geen of weinig vaste voeding tot zich neemt, is het goed om te overleggen met het consultatiebureau over het gebruik van opvolgmelk.

 

Hoeveel flesvoeding baby?

Om ervoor te zorgen dat je baby de juiste hoeveelheid flesvoeding krijgt, is het aangeraden om de richtlijnen voor flesvoeding te volgen. Over het algemeen heeft een baby ongeveer 150 milliliter flesvoeding per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig.

Als je baby bijvoorbeeld 4 kilogram weegt, heeft hij ongeveer 600 milliliter flesvoeding per dag nodig. Dat zijn bijvoorbeeld 8 flesjes van ±75 milliliter.

Houd er echter rekening mee dat dit slechts algemene richtlijnen zijn. Je baby geeft zelf aan hoe vaak en hoeveel hij wil drinken. Het kan zijn dat je kindje meer of minder voeding nodig heeft. Luister daarom goed naar de signalen van je baby. Dit is ook van meerdere factoren afhankelijk. Met welke termijn hij geboren is, speelt een rol en ook het gewicht van je kindje. Een voldragen baby met een gemiddeld tot hoog geboortegewicht zal eerder een ritme hebben van voedingen om de 3 uur, dan een baby die vroeg of met een laag geboortegewicht geboren is. Deze kinderen zullen wat vaker kleinere hoeveelheden willen drinken. 

Hulp of advies nodig bij het voeden van je kleintje? De kraamzorgprofessionals van BabyManager staan 24/7 voor je klaar, zelfs in de late uurtjes. Zo sta je er nooit alleen voor. Klik hier voor meer informatie over BabyManager.

Flesvoeding schema

Hieronder staat een algemene richtlijn voor een flesvoeding schema. Houd wel in gedachten dat elke baby anders is en mogelijk meer of minder voeding nodig heeft, dan hier aangegeven. Overschrijdt je baby structureel de maximum daghoeveelheid, dan is het goed om te kijken naar het drinkgedrag aan de fles. Als je kindje bijvoorbeeld de fles te snel leegdrinkt, krijgt hij niet het signaal van verzadiging en zal hij om meer blijven vragen. 

 

Leeftijd     

Aantal voedingen per 24 uur    

Hoeveelheid voeding  per keer*    

Minimum per 24 uur    

Maximum per 24 uur    

2-4 weken

6-8

70-100 ml

420 ml

600 ml

1 maand

5-8

100-130 ml

600 ml

750 ml

2 maanden

5-6

110-160 ml

660 ml

900 ml

3 maanden

5

140-200 ml

700 ml

+/- 1000 ml

4-6 maanden 

4-5

160-200 ml

800 ml

+/- 1000 ml

De totale hoeveelheid voeding per keer bestaat uit een combinatie van water en melkpoeder.

 

Voeden op verzoek

Of je nu flesvoeding of borstvoeding geeft, voeden op verzoek is altijd mogelijk. Aangezien elke baby uniek is, is het verstandig om dit te doen. Het betekent dat je je baby laat drinken wanneer hij dat aangeeft, in plaats van strikt vast te houden aan een voedingsschema. Hierbij let je op tekenen van honger, zoals zoekgedrag en smakkende geluiden. Uiteraard moet je vervolgens ook letten op is verzadigingssignalen, zoals ontspanning of het afwenden van het hoofdje. Het signaal “verzadiging” komt pas na ongeveer 15-20 minuten, daarom is het belangrijk dat je kindje de fles niet te snel leegdrinkt. Bij te snel drinken, bereikt de baby dus niet het verzadigingspunt, waardoor hij “hongerig” blijft, terwijl hij wel genoeg heeft gehad. Pauzeer dus regelmatig even voor een boertje en zorg dat je kindje de controle heeft over de melkstroom. Dit noemen we responsief voeden.

Responsief voeden is respectvol voor de natuurlijke reflexen van de baby. Dit is belangrijk voor alle baby’s. Een baby hoort de fles niet te ‘krijgen’, maar te ‘nemen’. Het kind neemt de fles, bepaalt hoeveel het drinkt en wanneer het stopt met drinken. De baby kan de hoeveelheid melk beter regelen, dus minder: krampjes, spugen of te veel voeden.

 

Flesvoeding geven - deze stappen doorloop je:

  • Gebruik een lange, rechte speen met het kleinst mogelijke gaatje (slow flow). Dan loopt de melk er namelijk niet vanzelf uit, hoogstens druppelt het wat.
  • Houd je baby zo rechtop mogelijk tegen je aan, liefst met huid-op-huid-contact. 
  • De speen wordt op bovenliphoogte aangeboden, met de fles net niet horizontaal gehouden.
  • Lok de hapreflex uit voor je je baby de speen laat pakken (niet proppen); kietel de baby met de tip van de speen op de bovenlip en beweeg de speen langzaam langs de huid naar de bovenlip. Ook kan de speen langs de wangetjes richting mondje gestreeld worden.
  • Wanneer de baby zijn mond wijd opent laat je hem de speen pakken. Hij moet er als het ware een beetje naar reikhalzen. De baby zal een grote hap nemen en gelijk gaan zuigen. Zonder grote hap of wanneer de baby niet direct zuigt; neem de speen terug en probeer een hap nogmaals uit te lokken.
  • Laat je baby eerst kort op een lege speen zuigen voordat je de fles omhoog kantelt.
  • Houd de fles vervolgens zo horizontaal mogelijk, zodat de speen net gevuld is met melk.
  • Lipjes horen gekruld tegen de basis van de speen aan te liggen
  • Neemt de baby een drinkpauze, neem de fles met speen dan even terug. Deels of helemaal, kijk wat het rustigste werkt. Een drinkpauze is normaal en het kan ook betekenen dat de baby genoeg heeft. Je zal dan merken dat de baby niet nog eens wil drinken. Dring de fles niet op.
  • Zorg dat de baby niet te snel drinkt, zodat aan zijn zuigbehoefte wordt voldaan. De baby mag ongeveer 20-30 minuten over een fles doen.
  • Wissel links en rechts voeden af.

 

Flesvoeding geven, waar let je op?

Geluiden tijdens het drinken: smakken, lucht inslikken, etc. horen niet.

  • Stresssignalen flesvoeding geven: drinken met handjes open, schrokken, knoeien, zorgelijke blik, fronsen, kortademigheid, hoofdje wegdraaien, als je kindje de flesgever niet aan wil kijken.
  • Wat doe je bij baby stresssignalen: om te pauzeren kantel je de fles naar beneden, maar laat je de speen in het mondje en/of draai de dop strakker op de fles voor een langzamere melkstroom.

 

Op deze manier kun je beter inspelen op de behoeften van je baby en stimuleer je zelfregulatie bij je kleintje. Dit betekent dat je baby leert herkennen wanneer hij of zij honger heeft en wanneer het genoeg is, wat een waardevolle vaardigheid is voor de toekomst.

Onzeker over de signalen die je baby afgeeft? Neem gerust contact op met onze kraamzorgprofessionals via de BabyManager app. Zij staan dag en nacht klaar om jou te ondersteunen. 

 

Wanneer stoppen met flesvoeding?

Over het algemeen wordt aanbevolen om te beginnen met het introduceren van vast voedsel wanneer je baby ongeveer 6 maanden is. Het is daarbij wel belangrijk je kindje zijn of haar eigen hoofd kan dragen en dat hij of zij interesse toont in vast voedsel. 

 

Hoe lang flesvoeding bewaren?

Volgens de richtlijnen is het veilig om de flesjes met kunstvoeding maximaal acht uur in de koelkast (bij een temperatuur van 4°C) te bewaren. Buiten de koelkast mag de voeding niet langer dan een half uur bewaard worden. Waarom is dit zo belangrijk? Bacteriën zich kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen. Dit kan schadelijk kan zijn voor de gezondheid van je kleintje.

Een handige tip van onze kraamzorgprofessionals: zorg ervoor dat je de flesjes direct na het bereiden achterin de koelkast plaatst. Op die manier blijft de melk het allerbeste gekoeld en vers voor je baby. 

 

Vragen? BabyManager is er 24/7

Voor ondersteuning en advies bij het verzorgen van je kindje kun je altijd rekenen op onze ervaren kraamzorgprofessionals. Ze zijn beschikbaar om al jouw vragen te beantwoorden, dag en nacht.

Ontdek met BabyManager de mogelijkheid om niet alleen te chatten en videobellen, maar ook toegang te hebben tot een uitgebreide kennisbank met waardevolle informatie en video's. Zo heb je altijd toegang tot geverifieerde informatie geschreven door onze kraamzorgprofessionals.

 

app store google play store