articlevisual

Borstvoeding geven: de basics

Borstvoeding is een mooie en belangrijke stap in de verzorging van je baby. Het is namelijk natuurlijke voeding met alle essentiële ingrediënten. Het biedt niet alleen gezondheidsvoordelen voor je kleintje, maar versterkt ook de band tussen jou en je kind. Het geven van borstvoeding kan echter soms uitdagingen met zich meebrengen. Daarom bieden wij op deze pagina informatie en tips om je te ondersteunen bij het geven van borstvoeding.

 

Borstvoeding geven 

Het geven van borstvoeding is een prachtig en intiem moment tussen jou en je baby. Wanneer je borstvoeding geeft, drinkt je baby de eerste dagen kleine hoeveelheden Colostrum. Dit is de ‘eerste’ moedermelk die je produceert nadat je bent bevallen. Colostrum is een dikkere en gelere vorm van moedermelk en speelt een belangrijke rol bij het opbouwen van het immuunsysteem van je baby. Na ongeveer twee tot vier dagen begint de productie van rijpe moedermelk op gang te komen. Maar maak je geen zorgen als dit voor jou niet zo is, iedereen is namelijk anders. 

Neem de tijd om jezelf en je baby te laten wennen aan het geven en ontvangen van borstvoeding. Het hoeft niet allemaal meteen perfect. We begrijpen dat het geven van borstvoeding niet voor iedereen vanzelfsprekend is, en daarom is het belangrijk om te weten dat er hulp en ondersteuning is als je dat nodig hebt. Je kan hiervoor altijd terecht bij je kraamverzorgende of verloskundige. 

Weet dat je er met BabyManager nooit alleen voor staat, want er is altijd iemand beschikbaar om je te ondersteunen - zelfs midden in de nacht als je het even niet meer weet.

 

Download de app 

 

Voordelen borstvoeding

Borstvoeding geven is een prachtige manier om je baby van voeding te voorzien, en het biedt talloze voordelen voor zowel jou als je kleintje.

Versterkte band

Zoals eerder genoemd kan het geven van borstvoeding bijdragen aan een sterke band tussen jou en je baby, wat de emotionele ontwikkeling van je kleintje kan bevorderen. 

Meer dan alleen voedingswaarde

Het is niet alleen de perfecte voeding die afgestemd is op de behoeften van je baby, maar het bevat ook antibacteriële en antivirale elementen die helpen om de baby te beschermen tegen ziekten en infecties. Voor je kindje is moedermelk makkelijk te verteren en biedt het bovenal liefde en comfort.

Voordelen voor jou

Borstvoeding is niet alleen gunstig voor je baby, maar het biedt ook voordelen voor jou als moeder. Zo kan borstvoeding bijdragen aan een sneller herstel van je lichaam na de bevalling en het risico op bepaalde ziekten verminderen. Bovendien kan borstvoeding ook helpen bij het terugkrijgen van het gewicht dat je had vóór je zwangerschap. En niet te vergeten: het biedt de mogelijkheid om jouw kindje altijd en overal te voeden. Je hebt namelijk altijd de juiste voeding op de juiste temperatuur beschikbaar voor je baby, wat het reizen en uitstapjes met je kleintje makkelijker maakt.

 

Hoe lang borstvoeding geven?

Het wordt aanbevolen om ten minste zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Het is belangrijk om je baby gedurende de eerste twee weken minstens 8 keer per dag te voeden. Dit brengt de melkproductie op gang en zorgt ervoor dat je baby voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit is niet alleen belangrijk voor de groei van je baby, maar ook voor jou als moeder om voldoende melkcellen aan te maken. Vaak voel je zelf intuïtief aan wanneer je baby genoeg heeft gedronken. Na zes maanden kun je beginnen met het introduceren van vast voedsel, terwijl je tegelijkertijd doorgaat met borstvoeding geven tot je baby minstens 12 maanden oud is.

 

stats_borstvoeding_copy.png 

 

Kolven

Natuurlijk kan het voorkomen dat je op bepaalde momenten niet in staat bent om je baby rechtstreeks te voeden of dat je baby moeite heeft met drinken van de borst. Gelukkig is er dan altijd nog de mogelijkheid om melk af te kolven. Met het kolven zorg je ervoor dat je baby toch de belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt die hij of zij nodig heeft, ook als je zelf niet aanwezig bent. Daarnaast is kolven een goede oplossing wanneer je borstvoeding wil afbouwen en je baby wil laten wennen aan flesvoeding. 

Borstvoeding tips

Borstvoeding bewaren

Borstvoeding kan onder de juiste omstandigheden behoorlijk lang worden bewaard. Het blijft in de koelkast (4 graden) 3 dagen goed. Vries de melk direct in na het kolven, dan blijft de melk maar liefst 6 maanden goed.

Voedingsbh

Het gebruik van hulpmiddelen zoals een voedingsbh kan je helpen bij het geven van borstvoeding. Een voedingsbh biedt makkelijke toegang tot de borst tijdens het voeden van de baby.

Voedingsdoek

Borstvoeding geven in het openbaar? Als je graag wat privacy wil, kan je ervoor kiezen om een voedingsdoek aan te schaffen. Hiermee kan je je kleintje discreet van verse melk voorzien.

Wees lief voor jezelf

Het is belangrijk om te weten dat je niet meteen alles onder de knie hoeft te hebben. Het kost tijd en inspanning, vooral als het de eerste keer is dat je borstvoeding geeft. Geef jezelf de tijd en ruimte om te wennen aan het geven van borstvoeding, en onthoud dat het een prachtige en waardevolle ervaring kan zijn voor zowel jou als je baby.

Aarzel niet om te vragen

Het geven van borstvoeding kan vooral in het begin erg uitdagend zijn. Maar maak je geen zorgen, naast je kraamzorgprofessional zijn er veel online bronnen beschikbaar om je te ondersteunen. Duik bijvoorbeeld in de kennisbank van BabyManager of doe mee aan online cursussen. Je bent nooit alleen in deze reis, de gepassioneerde kraamzorgprofessionals van BabyManager staan dag en nacht voor je klaar.

 

BabyManager is er voor jou; elk uur, elke dag

Hulp nodig bij het borstvoeden? Midden in de nacht problemen met je kleintje? Op vakantie met een zieke baby? Geen paniek, wij staan 24/7 online voor je klaar. Via de Babymanager app kan jij dag en nacht videobellen met onze gepassioneerde kraamzorgprofessionals.

BabyManager is dè app voor toekomstige en kersverse ouders. Het biedt nuttige informatie over zwangerschap, bevalling en het verzorgen van je pasgeboren baby. Met handige week-op-week informatie en checklists per fase is BabyManager jouw onmisbare partner tijdens deze bijzondere periode.

En het wordt nog beter: BabyManager+ Informatief wordt de eerste 2 maanden vergoed door jouw zorgverzekeraar. Aanmelden is eenvoudig - vul onderstaand formulier in en voilà, je aanvraag is verzonden!

 

Aanmelden 

 

BabyManager eerst uitproberen? Download de app nu gratis in de App Stores.

app store google play store