articlevisual

Huid-op-huidcontact

Lijflijk contact met je pasgeboren kindje is belangrijk. En contact direct met blote huid werkt extra goed. De eerste uren na de geboorte zijn daarvoor heel geschikt. Je kindje is vaak nog heel alert van de bevalling en neemt alles op. En heeft een enorme ‘huidhonger’. Wist je dat huid-op-huidcontact ook jou helpt om sneller te herstellen?

Buidelen is extra goed voor te vroeg geboren kindjes. Met jou, je partner of zelfs opa, oma of een broer of zus.

Buidelen of kangaroeën

Huid-op-huidcontact noem je ook wel buidelen of kangaroeën. Je kindje ligt dan naakt op jouw blote huid. Direct na de geboorte voelt dit vast als iets heel natuurlijks. De geur, warmte en zachtheid van jouw huid helpen je kleine om even bij te komen van de bevalling. Daarbij zijn nogal wat stresshormonen vrijgekomen namelijk. Die verlaag je door huid-op-huidcontact te hebben. Je kindje ligt dan rustig op jouw borst, onder een warme doek. Zelfs na een keizersnede kan dit al. Natuurlijk alleen als de gezondheid van je kindje dit toelaat.

Gelukshormoon

Ook jou helpt buidelen om even op adem te komen na de bevalling. Het directe contact zorgt net als bij je kindje voor de aanmaak van oxytocine. Oxytocine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Moet je na de bevalling nog hechtingen krijgen? Je kindje zo dichtbij hebben, is dan een goede afleiding. Wist je dat je door de oxytocine minder pijn voelt? Hetzelfde hormoon zorgt ook voor een betere melkproductie blijkt uit onderzoek. En het schijnt de weerstand bij je kindje te bevorderen. Handig toch van Moeder Natuur!

Band opbouwen 

Het eerste uur na de geboorte noemen we ook wel het gouden uur. Hierin is je kindje enorm wakker en alert door de adrenaline van de bevalling. Dit gouden uur is heel belangrijk voor het opbouwen van een eerste band samen. Een band opbouwen met je kindje zorgt dat het zich veilig kan hechten aan je. En een veilige hechting is weer belangrijk voor de ontwikkeling later. Door huid-op-huidcontact na de geboorte maken jullie meteen een sterke start.

Premature kindjes 

Buidelen is dus fijn voor alle pasgeboren kindjes. Niet alleen in de eerste, zo belangrijke, uren na de geboorte, maar ook in de weken daarna. Te vroeg geboren (premature) kindjes kunnen het éxtra goed gebruiken. Het lijkt misschien raar zo’n teer kindje uit de couveuse te halen. Waar het soms aan allerlei slangen en apparaten ligt gekoppeld. Maar met wat hulp van de verpleging kunnen jullie het al snel zelf. En jullie kindje wordt er weerbaarder van. 

Buidelende partners en familie

Zo’n kleintje zonder kleertjes op je blote vel is een heerlijk moment tussen moeder en kind. Maar ook je partner kan prima buidelen. En zelfs opa’s en oma’s doen wel eens mee. Of oudere broers of zussen. Zo bouwen de belangrijkste mensen in het leven van je pasgeborene ook samen een band op. Zorg wel dat je kindje er rustig genoeg voor is. Als het geen zin heeft of onrustig is, werkt het niet goed. En zorg dat er altijd iemand bij is. Die kan opletten of de buidelende persoon niet in slaap valt. En of het neusje goed vrij ligt om te kunnen ademen.

Hoe moet je buidelen?

Bij buidelen of kangaroeën is de juiste houding belangrijk. Je legt je baby op je blote borst. Zonder kleertjes maar met een luier. Jij (of je partner) ligt een beetje achterover in een gemakkelijke stoel. Zorg dat de knietjes van je kindje opgetrokken zijn en het goed vrij kan ademen. Voel je je slaperig worden? Vraag dan je partner of de kraamverzorgster om je kindje over te pakken. Meer over waar je op moet letten lees je in de folder Buidelen van Bravis ziekenhuis. 

Voordelen huid-op-huid-contact

Moeders die in de eerste weken veel huid-op-huidcontact hebben, hebben voordeel hiervan bij de borstvoeding. Het helpt bij de toeschietreflex van de melk en ook bij de melkproductie. Ook geven buidelende moeders langer borstvoeding, blijkt uit onderzoek. Buidelende baby’s slapen vaak beter. Ze zijn rustiger omdat ze zich veilig en geborgen voelen. En heel jonge baby’s hebben minder moeite hun lichaamstemperatuur op peil te houden door de warmte van hun vader of moeder. Dit scheelt je kindje energie, die het weer kan gebruiken om te groeien.