articlevisual

Eenzaamheid tijdens de zwangerschap

Roze wolk en toch eenzaam of somber?

Ben jij zwanger of net moeder geworden? Dan kun je je best eenzaam of somber voelen. Tijdschriften, sociale media en medemoeders benadrukken vooral die roze wolk. Enorm lastig dus om toe te geven dat je je gewoon alleen voelt. Of niet blij.

Toch zijn er best veel zwangeren of jonge moeders die zich zo voelen. Blij met je kindje, maar toch down. En dat is niet zo gek. Je leven verandert ineens flink. Je kunt bijvoorbeeld niet meer met alles meedoen. En je krijgt nieuwe verantwoordelijkheden. Daar kun je je heel alleen door gaan voelen. Eenzaam zijn is een rotgevoel. Maar het is niet hetzelfde als depressief. Al lijkt het er van de buitenkant vaak wel veel op. En: je bent echt niet de enige die zich zo voelt!

Je eenzaam voelen, schuldig voelen of je schamen? Het zijn allemaal hartstikke normale gevoelens. Je bent niet de enige. 

Eenzaam zwanger


Als je zwanger wordt, lijkt er een nieuwe wereld voor je te openen. Met mooie vooruitzichten, maar ook met beperkingen. Je moet misschien wennen aan een kalmer sociaal leven. Je bent ’s avonds eerder moe en mag niet meer zomaar eten of drinken wat je gewend was. Terwijl je (kinderloze) vrienden gewoon alles kunnen blijven doen. En als je partner ook gewoon verdergaat met zijn oude leventje is dat extra zuur. Dat kan zorgen voor een leeg gevoel, je buitengesloten voelen of verbinding missen.

Of misschien had je altijd al weinig contacten, maar heb je nu extra behoefte aan het delen van ervaringen. Of moet je door een pittige zwangerschap om gezondheidsredenen eerder stoppen met werken. Kortom, veel redenen om je niet zo lekker in je vel te voelen. En heel veel vrouwen hebben hier dan ook last van.  

Wat kun je doen?


Deze gevoelens gaan niet vanzelf over. Je moet er zelf iets aan doen. Allereerst, praat erover. Met iemand die je vertrouwt. Of met de verloskundige of huisarts. Deel je verhaal. Zoek ook eens op de hashtag #eerlijkzwanger. Steeds meer vrouwen delen hiermee hun eerlijke verhaal over zwanger zijn.


Niet blij zwanger


Of je zwangerschap nu gepland of onverwachts is, het kan best dat je zwanger zijn helemaal niet zo leuk vindt. Dat kan komen door wat er allemaal met je lijf gebeurt. Dat gaat gewoon zijn eigen gang. Het gevoel om daar geen controle over te hebben, is voor sommige zwangeren moeilijk. Wat vervelend kan zijn, is dat iedereen vooral aandacht voor jouw zwangere buik heeft. En eerst vraagt hoe je zwangerschap gaat, terwijl jij misschien geen zin hebt in die gesprekken. Maar je kunt je buik natuurlijk niet verstoppen. Zwanger ben je voor de hele wereld. En de wereld gaat ervan uit dat jij gelukzalig op een roze wolk zit. 

Wat kun je doen?

 

Staar je in ieder geval niet blind op de 100% happy plaatjes op social media of op tv. Zoek naar andere verhalen en ervaringen. Die minder zichtbare kant van zwanger zijn. Zoals met de hashtag #eerlijkzwanger die we hierboven al noemden. Verloskundigen hebben steeds meer aandacht voor minder fijne gevoelens tijdens de zwangerschap. Praat er gerust over. Er zijn er meer zoals jij. 


Net moeder en toch somber


Ineens ben je dan moeder. Prachtig natuurlijk, maar vooral voor jou een grote verandering in je leven. De relatie met je partner verandert. En overal ben je voortaan ‘de moeder van’, want de aandacht gaat eerst naar je kindje. Daarnaast staat je sociale leven een tijdje in de wacht. Misschien mis je de aansluiting bij je oude vrienden en voel je je in de steek gelaten. Ook kan de nieuwe verantwoordelijkheid je zwaar vallen. Of kun je je zorgen maken, bijvoorbeeld over geld. Heb je sombere gevoelens? Dat is heel normaal. Geef het aan bij je kraamverzorgende. Of praat erover met een vertrouwd iemand in je omgeving. 

Wist je dat de meeste jonge moeders het eerste jaar met hun eerste kindje als het meest eenzame jaar in hun leven beleven? En hierdoor depressieve gevoelens hebben? Je bent echt niet de enige dus. Eenzaam is trouwens niet hetzelfde als depressief. Doe bijvoorbeeld eens een online test. 

 


Als je je schaamt


Iedereen om je heen lijkt te weten ‘hoe het hoort’. En als jij de dingen anders doet of anders voelt, kun je je daarvoor schamen. Als je bijvoorbeeld bewust voor een keizersnede kiest in plaats van een natuurlijke bevalling. Als je geen borstvoeding wil geven. Als je weer volop gaat werken en je kindje naar de opvang… Als je niet meteen die ‘overweldigende liefde’ voor je kindje voelt. Als ‘pasgeboren moeder’ kun je best worstelen met wat de buitenwereld daar allemaal van denkt. Of vind je zelf dat je het niet goed genoeg doet.

Weet dan dat dit hartstikke normale gevoelens zijn. Die moeders die alles perfect voor elkaar lijken te hebben? Die kijken ook wel eens al aan het begin van de dag uit naar de bedtijd van hun kroost. Of wensen dat ze heel even terug konden naar hun leven voor hun zwangerschap. Relax. Je doet het goed. Ook in je moederschap moet je groeien. De perfecte moeder? Dat is een moeder die ook lief is voor zichzelf.


Je bent niet alleen


Een ding is zeker. Je bent dus niet de enige. En gedeelde smart is halve smart, zeggen ze. Deel je gevoel. Ga op zoek naar ervaringen van anderen. 

Een paar links om verder te lezen:

  1. Eerlijke verhalen over zorgen en andere gevoelens tijdens de zwangerschap. www.eerlijkzwanger.nl
  2. Zelftest Ben ik eenzaam? https://faktor5.nl/doe-de-eenzaamheidstest/
  3. Wat is eenzaamheid? https://www.eenzaam.nl/over-eenzaamheid/wat-is-eenzaamheid
  4. Podcast Sh*t happens: over de andere kant van het moederschap
    https://open.spotify.com/show/1cbAVqnJ0UHJB01bbAn0V4?si=QbFqOIkpRiWs9uGsMby0nw&nd=1
  5. Hulp bij eenzaamheid: https://www.eentegeneenzaamheid.nl/dit-kun-jij-doen/hulp-bij-eenzaamheid/

 

Download nu gratis de BabyManager app.

app store google play store