articlevisual

Striae of zwangerschapsstriemen, kun je ze voorkomen?

Of je het leuk vindt of niet, striae (uitspraak striejee) horen zo’n beetje voor bijna elke vrouw bij de zwangerschap. Het zijn de groeistrepen van die bijzondere negen maanden. Helaas zijn ze daarna niet verdwenen. Wat kun je ertegen doen en hoe kom je ervan af? 

Hoe fijn het ook is om te zien hoe je buik groeit en je zwangerschap dus goed vordert, sommige veranderingen van je lijf zijn minder fijn. Als je buik straks weer langzaam zijn natuurlijke vorm terugkrijgt, kan je huid nog zichtbare herinneringen dragen: striae. Veel vrouwen zoeken naar een oplossing voor die huidstriemen. Voordat ze ontstaan, als ze ze zien verschijnen of als ze er al een tijdje zitten. Van dure crèmes tot vitamines en lasertherapie. Wat helpt nu echt?

Striae, stretch marks, striemen en groeistrepen…? Je bent niet de enige! Wist je dat ook fotomodellen en bodybuilders ze hebben? Net als bijna al je zwangere lotgenotes

Wat zijn striae eigenlijk?

Om te begrijpen of striae te voorkomen zijn, even een lesje biologie. Tijdens je zwangerschap moet je huid flink oprekken. En die huid bestaat uit meerdere lagen. De bovenste laag heet de opperhuid. Daar kun je heerlijk bij met bodylotions, (massage)olie en crèmes. Smeren is belangrijk om je huid lekker soepel en elastisch te houden. Je voorkomt zo een droge en misschien wel vervelend jeukende huid. 

Onder de opperhuid zit de lederhuid. En daaronder pas het bindweefsel. Dat is een stuk minder elastisch dan de opperhuid. Als je lijf snel groeit kan het bindweefsel niet snel genoeg meegroeien. Dan komen er scheurtjes in. Op je huid zie je dit als lange en een beetje ingedeukte strepen. Onschuldig, maar voor jou misschien wel storend. 

Striae: buik, billen en benen

De drie B’s ken je vast al wel van de sportschool: Buik, Billen, Benen. Dé zones waar we vaak veel moeite voor doen om ze een beetje in vorm te houden. En meteen ook de zones waar je in je zwangerschap snel aankomt. Moeder natuur zorgt namelijk automatisch voor wat extra vetopslag als je zwanger bent. Daarbij veranderen ook je borsten van vorm. Samen dan de vier B’s eigenlijk. Dat zijn de plekken waar de striemen en strepen ontstaan. 

Wanneer ontstaan striae in je zwangerschap?

Je krijgt niet meteen de eerste maanden al last van zwangerschapsstriemen. Als je bedenkt waar die groeistrepen door ontstaan dan is het logisch dat je er pas wat van begint te merken in de maanden waarin je huid snel moet oprekken. In het Engels heet het dan ook stretch marks: opreklittekens. Je komt het meeste aan in het tweede trimester. En in het laatste trimester staat je buik natuurlijk op volle spanning. Dat zijn de momenten waarop je streepjes op je huid kunt ontdekken. Striae kunnen in het begin rood of paars van kleur zijn.

Hoe kun je striae voorkomen

Daar kunnen we kort over zijn: striae voorkomen is bijna onmogelijk. Het heeft zoals je las te maken met het snel oprekken van je huid. Natuurlijk kun je proberen niet te snel aan te komen tijdens je zwangerschap. Maar voor een groot deel is het erfelijk bepaald. Je kunt dus pech of geluk hebben, net als je moeder of zus. Ook als je onder de 30 bent, kun je er gek genoeg eerder last van hebben. Wat ook niet helpt is als je rookt. Dat zorgt voor een snellere veroudering van de huid. Maar we hopen dat je voor/in je zwangerschap sowieso gestopt bent.

Je kunt honderden crèmes en oliën vinden om op je huid te smeren of om in te masseren. Maar zoals je inmiddels weet, komen crèmes niet verder dan de opperhuid. Het helpt wel om je huid in goede conditie te houden. Of het kan in ieder geval geen kwaad. Drink bijvoorbeeld voldoende water. Je kunt ook de bloedsomloop stimuleren met wisseldouches. Hierbij ga je van koud naar warm water, en weer terug.. Eet verder gezond en zorg voor voldoende vitamines.

Striae verminderen of vervagen

Striae gaan, net als littekens, niet meer weg als ze er eenmaal zijn. Sorry. Maar na een tijdje vervagen die strepen op je huid wel en krijgen ze, afhankelijk van je huidskleur, een lichtere (parelmoer)kleur. Er worden veel therapieën aangeboden met led- of laserlicht. Die kunnen iets helpen, maar striae verwijderen kunnen ze niet. En gewoon geduld is goedkoper. 

Trots op je lijf-CV?

Accepteren dat het hoort bij het op de wereld zetten van je kleine, is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je al die foto’s ziet van modellen met gladde buiken en benen na de geboorte van hun kindje. Maar vergeet het mirakel van fotoshoppen niet. Jaren geleden ging het model Chrissy Teigen letterlijk met haar ‘billen bloot’. Ze postte een onbewerkte foto, compleet mét haar striae. Vele vrouwen uit de hele wereld juichten haar toe om dit verfrissend eerlijke beeld op social media.

Misschien helpt het idee dat je niet de enige bent. Van je zwangere lotgenoten krijgen 3 op de 4 vrouwen striae. Maar ook pubers die een groeispurt doormaken kunnen last van stretch marks hebben. En wist je dat topsporters die snel spieren kweken ze vaak ook hebben? Dat klopt dan wel weer, want zeg nou zelf, zwanger zijn is toch een soort van topsport. En striae eigenlijk niets anders dan het CV van je wonderlijke avontuur van een nieuw leventje dat in je groeit. Ons advies is dan ook: heb geduld. Geniet van je kindje en weet dat met een paar jaar de striae al voor een groot deel minder zichtbaar zullen zijn.

 

Download nu gratis de BabyManager app.

app store google play store