articlevisual

Regeldagen, hoe zit dat?

Misschien had je er al van gehoord voordat het je overkwam. Of misschien zit je er middenin, heb je alles geprobeerd en denk je: is het misschien een regeldag? In het eerste half jaar heeft je kindje een aantal keer een regeldag. Of regeldagen eigenlijk. Een korte periode waarin er meer behoefte is aan melk. En dat merk je! 

Het is een van die wijsheden die zo op een tegeltje kan, als je vader of moeder van een kleintje wordt. ‘Steeds als je net denkt dat je er bent, kun je weer van voren af aan beginnen’. En dat geldt zeker voor de regeldagen. Het ritme van drinken en slapen lijkt ineens onderuit te gaan. Je begrijpt niet wat er aan de hand is. Niets lijkt goed en je kleintje is flink uit z’n hum. Wat doe je fout? Nou, wees gerust, niets hoor. Een regeldag hoort er af en toe gewoon bij. Logisch ook als je groeit.

Regeldagen herken je aan een onrustige, huilerige baby. De behoefte aan drinken is ineens veel groter.

Wat zijn regeldagen?

Regeldagen zijn een mooi trucje van moeder natuur. Je kent ze vast van de borstvoeding, maar komen ook bij flesvoeding voor. Het zijn een aantal momenten waarop de hoeveelheid melk moet worden opgeschroefd om dat kleine lijfje in de groei tevreden te stellen. Vaak zijn tijdens een ontwikkelspurt meer voedingsstoffen nodig. Er is honger! Dat betekent dat je kindje vaker om de borst of fles vraagt. Of misschien sneller klaar is met drinken en niet genoeg lijkt te hebben. Meer of vaker voeden zorgt voor een nieuwe balans.

Wanneer kun je regeldagen verwachten?


We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: ieder kindje zit anders in elkaar. Maar grofweg komen regeldagen voor in de volgende periodes:

  • in de 2e week (dag 10-14)
  • met 3 weken
  • met 6 weken
  • met 3 maanden
  • met 6 maanden

Hoe kun je regeldagen herkennen?


Vooral de eerste regeldag kan een beetje als een verrassing komen. Vaak is dit net aan het einde van je kraamzorgperiode. Je bent alleen en je tevreden baby verandert ineens in een ontroostbaar wezentje, wat nu? Logisch dat je hier onzeker van kunt worden. Een regeldag herken je aan een onrustige, huilerige baby. De behoefte aan drinken is veel groter en bij het aanleggen of de fles geven drinkt je kindje ook echt door. Door de onrust en de honger kan het ook vaker wakker worden. Of meer behoefte hebben aan knuffels.


Regeldagen borstvoeding


Als je borstvoeding geeft is de hoeveelheid melk goed afgestemd op de vraag van je kleine. Zeker bij voeden op verzoek. Als je kindje door een ontwikkelspurt plots meer voeding nodig heeft, zul jij je productie ook omhoog moeten brengen. Door vaker aan te leggen of te kolven, lopen jij en je kleine na een paar dagen weer gelijk. 

Het kan ook zijn dat je een of een paar dagen wat minder melk hebt. Bijvoorbeeld omdat je niet fit bent, druk of gespannen. Ook dan zal je kleine vaker willen drinken om een beetje bij te tanken.


Regeldagen flesvoeding


Voor flesvoeding waarbij je kunstvoeding gebruikt, geldt eigenlijk hetzelfde. Maar een schepje of slokje erbij is natuurlijk sneller geregeld. Tijdens regeldagen kun je best wat meer flesvoeding geven dan je schema aangeeft. Doe dit niet te lang, want dan kan je baby te veel aankomen. Twijfel je, vraag dan gerust advies aan onze kraamzorg professionals.

Merk je dat het niet echt drinken aan de fles is, maar meer sabbelen? Dan gaat het niet om honger, maar meer om zuigen. Een fopspeentje kan dan helpen. Of een speen met een kleiner gat, zodat de fles niet leeg is voordat de zuigbehoefte is gestild. 


Clusteren en regeldagen


Heb je gehoord van clusteren en vraag je je af wat dat is? Bij regeldagen is je kindje een paar dagen van slag. Bij clusteren is er alleen een moment op de dag dat je kleintje onrustig is en meer wil drinken. Of sneller na de vorige voeding. Bij veel kindjes is dit in de avond. Misschien uit behoefte aan dicht bij je zijn na een dag vol indrukken. Of omdat je borstvoeding ’s avonds wat minder ‘vet’ is dan net na een nacht slaap. Als je hier aan toegeeft heb je snel weer een tevreden kindje. En met borstvoeding hoef je niet bang te zijn dat je ‘te veel’ geeft.

Tips voor jou bij regeldagen


Een regeldag vraagt best ook wat van jou. Zo’n kleintje dat niet lekker in z’n vel zit, kost extra tijd en energie van jou. Bij borstvoeding of kolven vraagt het ook nog eens extra voedingsstoffen van je lijf. Neem als het kan op die dagen dan ook een stapje terug. Zeg eerlijk tegen bezoek als het je te veel is. Eet goed, maar zet ook wat liefs of lekkers voor jezelf klaar. En roep gerust tegen iedereen: sorry, maar ik heb een regeldag! 

 

Download nu gratis de BabyManager app.

app store google play store