articlevisual

Mama me-time: zo hou je de balans in de week

Ken je dat gevoel? Dat even in je eentje naar de supermarkt al als een maand vakantie aandoet? Dat een minuut langer op de wc blijven dralen al goud is? Veel jonge moeders en ouders worstelen met time management. Want o, al die to do’s en zo weinig me-time! 

Een gezin hebben is een heerlijke rijkdom. Maar je toch al volle agenda door je werk, sociale verplichtingen, relatie en huishouden stroomt dan ineens helemaal over. Want naast een liefdevolle partner, fijne collega, leuke vriendin en perfecte huisvrouw, wil je ook nog eens de allerbeste ouder zijn die je je maar kunt bedenken. En zeker met een pasgeborene is je dag extra druk en intensief. Niet gek dat je je soms gevloerd voelt. Tot een heuse burn-out aan toe. Uit een Belgisch onderzoek blijkt dat zelfs 1 op de 12 ouders zo’n parental burn-out heeft. De oplossing is natuurlijk een inkoppertje: af en toe tot rust komen. Maar hoe?      

Je schuldig voelen dat je even voor jezelf kiest? Onzin, je wordt er een leuker mens en leukere ouder van. Dus win-win, ook voor je gezin.

Druk druk druk


Onderweg van je werk naar de opvang race je nog even langs je moeder. Daar lag de lievelingsknuffel nog en zonder dat stukje pluche is bedtijd een drama. Nee, geen tijd voor een kop thee, sorry, volgend keer weer. Met een schuldig gevoel arriveer je bij je kind dat als laatste opgehaald wordt vandaag. Vanavond dan maar even iets snels eten en dan op de bank ploffen, denk je, terwijl je met een dreinerig kind de supermarkt instapt. Al had je eigenlijk die zwarte bananen op het aanrecht nog willen omtoveren tot dat gezonde bananenbrood dat op Insta voorbij kwam. O ja, en je haar weer eens wassen.

Herkenbaar? Als ouder lijk je te lijden onder chronisch tijdgebrek. En hoe meer je voor elkaar bokst in die 24 uur, hoe meer er op je bordje bij lijkt te komen. Dus ga je nóg beter je best doen. Zonder resultaat. Tenminste, iedereen om je heen is happy met al jouw goede zorgen, behalve jij. 

 

Een goede moeder zijn


Als je terugdenkt aan hoe moeders het vroeger deden, zijn we er in gemak een stuk op vooruit gegaan. We hebben natte doekjes en papieren luiers, kruimeldieven en internet. Maaltijdboxen hebben zelfs de vraag wat je nu weer op tafel moet zetten voor je weggenomen. Waarom lijkt het dan niet alsof we zeeën van tijd daarmee gewonnen hebben?

Omdat de lat ook steeds hoger is komen te liggen. Een goede moeder of ouder zijn betekent tegenwoordig veel meer. We voeden kinderen op tot zelfredzame wezens met een sterke eigen mening. Maar dat betekent ook vaker in discussie zijn en onderhandelen. En moeders zijn strenger voor zichzelf. De kritische moedermaffia in combinatie met de perfecte plaatjes op social media helpen daar niet bij. Het lijkt wel alsof je het nooit goed genoeg doet. Misschien helpt het om te bedenken dat al die kritische mede-mama’s vaak ook alleen zo reageren uit eigen onzekerheid. En dat achter de perfecte social media-levens vaak hele gewone mensen schuilgaan. Zelfs opruimgoeroe Marie Kondo gaf laatst toe dat het bij haar thuis inmiddels ook gewoon weer een bende is: ‘Ik was een professionele opruimer en ik wilde mijn huis altijd zo schoon mogelijk. Dat idee heb ik opgegeven. Ik besef nu dat het belangrijker is om tijd met mijn kinderen door te brengen.' 

 

De goed genoeg opvoeding


En draai het eens om. Stel, je doet zo je best dat je op een dag echt een perfecte ouder bent. Welk voorbeeld geef jij je kind door altijd overal perfect in te willen zijn? Dat ook hij of zij perfect moet zijn. Filosoof Alain de Botton drukte het mooi uit: ‘Perfecte ouders bezorgen hun kinderen hoofdpijn.’ Hij pleit dan ook voor de goed-genoeg opvoeding. Als jij laat zien dat onvolmaakt ook prima is, geef je hen ook mee dat ze goed genoeg zijn. En vooral: focus niet op wat er allemaal beter had gekund aan dat verjaarsfeestje, die niet 100% gezonde maaltijd, het niet rimpelloze bedritueel. Kijk naar wat er wel goed ging. Dat helpt al om de zaken een stuk positiever te beoordelen. Wees dus niet te hard voor jezelf.

Maar natuurlijk is stress niet fijn. Kijk daarom eens naar de terugkerende momenten in de week dat je hartslag omhoog schiet en je adem in je keel. Wat kun je daar anders in doen?

 

Meer controle en loslaten


Een van de redenen voor stress is het gevoel dat je geen controle hebt. Schiet je vooral in de paniekstand als je wordt geleefd door het moment? Van een onverwachte vraag van je collega als je net weg wil gaan, tot het zoveelste verjaardagspartijtje? Of een gillende peuter op de vloer tijdens de ochtendspits? Probeer dan op dit soort zaken vooruit te lopen. Sla kleine verjaarscadeautjes in zodra je ze tegenkomt, dan heb je altijd iets achter de hand. Geef op je werk een kwartier van tevoren aan dat je weg gaat. Hou in je ochtendspits alvast rekening met 5 minuten kinderdrift-tijd. Kortom, bouw reserves in. En laat los. Laat de boel eens de boel in je huishouden. De wereld stopt niet met draaien.

 

Meer plannen is minder stress


Of krijg je vlekken van alle to do’s? Zie je alles wat je moet doen op een dag als een berg voor je? Maak van die berg dan kleine bergjes. Oftewel: maak lijstjes van taken. Dan heb je niet alleen overzicht. Je kunt ook makkelijker zien wat er echt eerst moet en wat later ook nog wel kan. Het helpt je kortom met plannen. En de gouden regel bij plannen is: zorg voor routine. Elke avond je werktas en de luiertas vast klaarzetten bijvoorbeeld. Of een vast tijdstip voor het avondeten proberen in te voeren. Hou een vast ritueel aan bij bedtijd. Of bij het klaarmaken ’s morgens. Als je niet elke dag opnieuw hoeft na te denken, loopt alles vaak soepeler. En kinderen varen nu eenmaal wel bij regelmaat. 

 

Me-time is af en toe er niet zijn


Weet je nog hoe dit artikel begon? Dat je gelukkig kunt worden van even zonder kroost tussen de schappen van de supermarkt kunnen dwalen? Niet omdat boodschappen doen nu je grootste passie is. Maar omdat je dan even alleen op jezelf hoeft te letten. En niemand iets van je wil. Het zou prachtig zijn als je iedere week even een middag kon welnessen om bij te tanken. Maar helaas, dat zit er waarschijnlijk niet in. Pik daarom kleine momenten uit waarin je even loskomt van je moederrol. En betekent dat dat jij op vrijdagavond alleen weg kan om de weekendboodschappen te doen? Zie dat dan als jouw welnessmoment. Radio aan, raampje open, wie maakt jou wat? En anders doen 5 minuten extra op het toilet ook wonderen. Adem in, adem uit

 

#durftevragen


Als je de kritische moedermaffia even terzijde schuift, durf je misschien te beseffen dat je in je eentje niet alles kunt. Je mag hulp vragen. Niet alles hoef je zélf te doen. It takes a village to raise a child, is een oud gezegde. Een kind wordt niet alleen opgevoed door jou, maar door zijn hele omgeving. En dat vragen begint bij je partner. Maak afspraken met elkaar. Bijvoorbeeld dat jij elke zaterdag mag uitslapen en hij/zij alles regelt. De zondag is dan voor hem/haar. En ja, dat betekent ook dat hij/zij niet toch even zijn/haar hoofd om de deur steekt als hij/zij even dat gele maillootje niet kan vinden. Geef hem/haar de verantwoording over alles beneden. Al doet niemand het natuurlijk zo perfect als jij… Het is dan wel aan jou om ook dát los te laten. En je schuldig voelen dat je even voor jezelf kiest? Onzin, je wordt er een leuker mens en leukere ouder van. Dus win-win, ook voor je gezin.

En misschien wel de beste tip: probeer niet alles in dit artikel in één keer voor elkaar te krijgen. Een of twee dingen veranderen is al een hele winst, zul je zien. Don’t be a perfect mom.

 

Advies ontvangen van BabyManager ?

Zit jij met vragen of wil je advies ontvangen? Onze kraamzorgprofessionals staan 24/7 voor jou klaar. Via een chat of videogesprek neem jij eenvoudig contact op. Meld je nu aan en download de app nu gratis in de App Stores!

 

app store google play store