Baby slaap: alles wat je moet weten

Als (kersverse) ouder kan het slaapgedrag van je kleintje soms een raadsel lijken Geen zorgen, we zijn hier om je te ondersteunen. Ontdek hier alles over het slaapritme van je baby, slaapregressie, en handige tips om die kostbare dutjes en goede nachtrust te bevorderen. Want wist je dat een groot deel van de vragen die worden gesteld aan onze kraamzorgprofessionals gaan over de slaap van baby’s? Wij beantwoorden hier alle vragen. Lees snel verder!

 

<alt="baby slaap babymanager"/> 

 

Slaapritme baby: ontwikkeling van slaapgewoonten

Elke baby heeft zijn eigen unieke slaapritme, en het kan soms een uitdaging zijn om dit te ontrafelen. Het bioritme, ook bekend als de biologische klok, reguleert het ritme van hormoonproductie. Pasgeboren baby's hebben dit bioritme nog niet ontwikkeld en slapen gemiddeld 16-20 uur per dag. Gedurende de eerste 5 maanden ontwikkelen baby's hun eigen slaapritme, met korte slaapcycli van ongeveer 45 minuten. Rond de zes maanden krijgen baby's een dag- en nachtritme. Vanaf dat moment kunnen ze 's avonds en 's nachts zo'n tien tot twaalf uur aan één stuk slapen, met nog ongeveer 3,5 uur verspreid over meerdere slaapjes overdag.

 

Slaapregressie bij baby's: oorzaken en signalen

Slaapregressie - het gevreesde woord voor veel ouders. Slaapregressie is een periode waarin jouw kindje tijdelijk slechter slaapt. Het is normaal dat baby's door verschillende ontwikkelingsfasen gaan die hun slaappatroon kunnen verstoren. Slaapregressie kan je zien als een mijlpaal; je baby slaapt minder goed doordat hij/zij zich ontwikkeld en nieuwe vaardigheden leert. Deze vaardigheden verwerkt je baby in de nacht, waardoor er minder tijd is voor slaap. Maar hoe weet je of je baby in een slaapregressie zit?

  • Plotse verandering in slaappatroon: Moeite om in slaap te vallen, vaak wakker wordt tijdens de nacht of kortere slaapcycli
  • Veranderingen in eetgedrag: Je baby kan meer of minder willen eten dan voorheen.
  • Humeurigheid: Je baby kan prikkelbaarder zijn dan normaal, moeilijker te troosten en sneller gefrustreerd raken tijdens een slaapresessie.
  • Toegenomen behoefte aan troost: Je baby kan meer behoefte hebben aan jouw troost en aanwezigheid om weer in slaap te vallen.
  • Verhoogde activiteit overdag: Een baby in een slaapregressie kan overdag mogelijk onrustiger zijn en meer moeite hebben om rustig te spelen of te ontspannen.

Vragen over de slaapregressie van jouw baby? Download de BabyManager app, onze kraamzorgprofessionals staan dag en nacht voor je klaar via chat of videobellen. 

 

Baby wil niet slapen: mogelijke oorzaken

Het is geen geheim dat sommige baby's weigeren te slapen als het bedtijd is. Wees gerust, je bent niet alleen! Ontdek de mogelijke redenen achter dit slaapgedrag en leer hoe je je kleintje kunt ondersteunen om in slaap te vallen zonder al te veel tranen (van jullie beiden):

  • Niet moe genoeg: Sommige baby's hebben hun eigen slaapritme en kunnen moeilijk in slaap vallen als ze niet moe genoeg zijn. Forceer hen niet om te slapen, dit kan averechts werken.
  • Oververmoeidheid: Een oververmoeide baby kan onrustig slapen of moeilijk in slaap vallen. Het stresshormoon speelt hierbij een rol en kan negatieve slaapassociaties veroorzaken.
  • Verkeerde slaapomgeving: Zorg voor een geschikte slaapomgeving, niet te warm of te koud, met minimale lichtinval, vooral bij baby's zonder vast dag- en nachtritme.
  • Nachtmerries: Oudere baby's kunnen nachtmerries hebben, waardoor ze onrustig zijn in hun slaap. Stoor de slaap niet onnodig, tenzij je zeker weet dat je baby echt wakker is.
  • Medische oorzaak: Onrustig slapen kan een medische oorzaak hebben, zoals allergieën, eczeem of ziekte. Laat dit altijd controleren.

Heb je vragen of wil je specifieke slaapuitdagingen bespreken? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze gepassioneerde kraamzorgprofessionals. Zij hebben al duizenden ouders geholpen met vragen. Stel ze via de BabyManager app, download hem nu!  

 

Download de app 

 

Baby huilt in slaap

Het kan hartverscheurend zijn om je kleintje te horen huilen tijdens het slapen. Dit doet pijn bij kersverse elke ouder en daarom zullen we je uitleggen waarom baby's soms huilen in hun slaap.

Veel pasgeboren baby's maken in de eerste maanden geluidjes of huilen tijdens hun slaap. Dit komt doordat ze de slaapfasen nog niet goed aan elkaar kunnen koppelen. Tijdens de overgang van lichte naar diepe slaap kunnen ze onrustig zijn. Bovendien worden baby's in de eerste maanden vaak huilend wakker 's nachts omdat ze honger hebben, een volle luier hebben of simpelweg behoefte hebben aan jouw nabijheid.

Het is belangrijk om te proberen de oorzaak van het huilen te achterhalen en te reageren op de behoeften van de baby. Soms kan het wiegen of sussen helpen om de baby te kalmeren en weer in slaap te laten vallen.

Onze tip: Voordat je je huilende baby uit bed haalt, neem eerst de tijd om te controleren of hij echt wakker is. Het oppakken kan hem wakker maken en het kan lastiger zijn om hem weer in slaap te krijgen. Als het lijkt alsof hij nog slaapt, laat hem dan rustig liggen en observeer de situatie even.

Houd het huilen aan of maak je je zorgen? De kraamzorgprofessionals van BabyManager staan altijd voor je klaar, dus ook ‘s nachts wanneer je hulp nodig hebt of met vragen zit. 

 

Slaaptips voor baby's

Slaaptips kunnen een redder in nood zijn voor vermoeide ouders. Onze kraamzorgprofessionals hebben een schat aan waardevolle tips verzameld om de slaap van je baby te verbeteren. Hieronder enkele tips:

  • Vast slaapritueel: Creëer een consistent slaapritueel voor je baby, zoals een warm bad, een verhaaltje, of een slaapliedje. Zo help je je baby te kalmeren en te begrijpen dat het tijd is om te gaan slapen. Daarnaast is optie om even rond te lopen met je baby voordat je hem of haar in bed legt.
  • Creëer een comfortabele slaapomgeving: Zorg ervoor dat de babykamer een rustige en ontspannen sfeer heeft. Een donkere, koele kamer met een comfortabel matras en is ideaal voor een goede nachtrust.
  • Pas de voeding aan: Baby's kunnen onrustig zijn als ze honger hebben of als hun buikje vol zit. Zorg ervoor dat je baby voldoende voeding krijgt, maar voed hem of haar niet te veel vlak voor het slapengaan.
  • Slaap inbakeren: Sommige baby's vinden het prettig om ingebakerd te worden, omdat het hen een gevoel van geborgenheid geeft.
  • Geef het tijd: Sommige baby's hebben meer tijd nodig om een regelmatig slaappatroon te ontwikkelen. Wees geduldig en geef je baby de kans om zich aan te passen.

 

Onthoud: Je staat er nooit alleen voor

Maak je geen zorgen, het is allemaal behoorlijk spannend, en het is absoluut oké om als kersverse ouder je af en toe onzeker te voelen. Om jou tijdens deze periode te ondersteunen is BabyManager er. 

Meld je aan, download de BabyManager app en stel al jouw vragen. 

 

app store google play store